ChocoSomnian suklaaparatiisi

 

Olen aina ollut oikea herkkusuu ja tykännyt erityisesti suklaasta. Hienoa, että meillä Oulussa on oma pieni suklaapuoti ChocoSomnia! Siellä myydään suklaamestari Riikan intohimolla ja ammattitaidolla valmistettua käsintehtyä artesaani suklaata. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja kauniiseen ulkonäköön sekä makuihin on kiinnitetty paljon huomiota. Makuja on useita, ja ne vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä nautitaan keveästä raikkaudesta mm. tyrnistä, mintusta, mustikasta. Joulun aikaan suklaassa maistuvat jouluiset maut kuten pipari, kaneli ja inkivääri. Yllä olevassa kuvassa punainen korkokenkä on kokonaan syötävä, siis suklaata! (Tuuli Nikki Photography)

(Tuuli Nikki Photography)

Olen käynyt puodissa ostoksilla jo monta kertaa. Viime joulukuussa minulla oli ilo olla mukana järjestämässä 14 ihanalle naiselle suklaatasting. Olin niin innoissani kun sain kuulla suklaan historiaa ja maistella lukemattomia ihania suklaita. Silloin päätin kirjoittaa jutun blogiini suklaasta ja ChocoSomniasta. Kiitos Jenna ja Riikka eilisestä tapaamisesta suklaapuodissa! Sain kertauskurssin suklaanhistoriasta ja muutaman upean valokuvan näistä aurinkoisista ja energisistä naisista ja puodista!

Suurin osa meistä tuskin tietää, että maailman luultavasti rakkain ja koukuttavin makea herkku suklaa saadaan kaakaopuun siemenistä eli pavuista ja että kaakaopuun tieteellinen nimi Theobroma cacao tarkoittaa ”jumalten ruokaa”. Niin ikään suurin osa meistä mieltää suklaan kiinteäksi aineeksi, vaikka sitä on ennen muinoin nautittu pitkään juomana eikä syötävänä. Milloin ja miten pavuista tuli ensin juoma ja sitten levy?

Mayat ovat nauttineet kaakaota ainakin 6000 vuotta. Sitä on viljelty useita tuhansia vuosia. Suklaan juuret ovatkin kaukaa  n. 600 eKr.

Kristoffer Kolumbus löysi kaakaopavut Keski-Amerikasta 1500-luvun alussa . Asteekit uskoivat kaakaopapujen taikavoimaan ja käyttivät niitä jopa valuuttana. Kerrotaan, että he vaihtoivat Kolumbuksen kanssa säkillisen arvokkaita papuja Euroopasta tuotuun kauppatavaraan. He myös tarjosivat Kolumbukselle juomaansa jota valmistivat murskatuista kaakaopavuista ja maustoivat sitä chilillä ja vaniljalla. Kolumbus ei kylläkään siitä pitänyt. Silkasta uteliaisuudesta hän kuitenkin otti mukaansa papuja Espanjaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin espanjalainen konkistadori Hernan Cortes astui näyttämölle. Hän toisin kuin Kolumbus oivalsi hyvin nopeasti kaakaopavun tarjoamat mittavat mahdollisuudet. Hänkin vei Espanjaan mukanaan papuja, samoin asteekkien suklaajuoman xocolatlin reseptin. Cortesin ansiosta juoma tuli muotiin rikkaiden keskuudessa. Espanjalaiset rikastuivat perustamalla Keski-Amerikkaan ja muualle kaakaoplantaaseja. Kaakaopuu vaatii kasvulämpötilakseen vähintään 24 astetta ja juuri oikeanlaisen maaperän. Tänä päivänä johtavia tuottaja maita on Norsunluurannikko, Ghana ja Indonesia, perässä tulevat Kamerun, Nigeria, Brasilia, Ecuador, Dominikaaninen tasavalta, Malesia ja Togo.

Espanjaan perustettiin vuonna 1580 ensimmäinen kaakaojalostamo. Sen jälkeen kaakaon voittokulkuetta ei pysäyttänyt mikään. Kaakaon juonti  levisi kulovalkean tavoin muualle Eurooppaan ja lopulta Pohjois-Amerikkaan ja ympäri maailmaa. Vuonna 1687 kehitettiin kaakaoprässi. Vuonna 1756 aloitettiin koneellinen kaakaomassan valmistus Ranskassa. Vuonna 1760 avattiin suklaapuoti Royal Pariisissa. Vuonna 1828 van Houten valmisti ensimmäisen kerran kaakaojauhetta. Vuonna 1875 Henri Nestle kehitti maitojauheen ja Tobler valmisti ensimmäiset maitosuklaat. Lindt kehitteli konssaus-menetelmän, jossa suklaamassaan lisätään enemmän kaakaovoita ja massaa sekoitetaan useiden päivien ajan, jolloin tuloksena on nykyään tuntemamme tasainen sileä suklaa.

Suipot hedelmät eli marjat itävät varrettomina suoraan puun rungosta ja oksista. Ne ovat noin 20 cm pitkiä ja väriltään vihreitä, punaisia, violetteja, keltaisia ja kullaruskeita. Pavut ovat hedelmien sisällä. Satoa kerätään ympäri vuoden, mutta suurimmillaan se on marraskuusta tammikuulle ja toukokuusta heinäkuulle. Poimiminen on hyvin työlästä, koska sitä ei voi tehdä koneellisesti vaan käsin.

Kaakaopapujen jalostuksessa on monta aikaa vievää vaihetta. Niistä voisi tehdä ihan oman postauksen. Vaiheita on paahtaminen, jauhaminen, konssaus ja temperointi. En voi olla tässä mainitsematta yhtä alkuvaihetta. Miten saadaan suklaan hieno maku ja aromi esille. Pavut ja malto pinotaan puulaatikkoon tai banaaninlehdille, peitetään ja jätetään kuudeksi tai seitsemäksi vuorokaudeksi pieneliöiden käsiteltäväksi!!! Kuulostaa mielenkiintoiselta! Käydessään pavut tummuvat ja kaakaon ihastuttava tuoksu pääsee vähitellen esiin. Papuja kuivtaan auringossa jopa kaksi viikkoa. Sen jälkeen ne lapioidaan säkkeihin ja laivataan eri puolille maailmaa suklaatehtaisiin jalostettavaksi.

ChocoSomnia järjestää ryhmille suklaatyöpajoja ja suklaatasting tilaisuuksia. Loistava lahjaidea on ostaa käsintehtyä suklaata vaikka Ystävänpäivälahjaksi tai ihan vain omiin herkkuhetkiin. Meillä oli eilen karkkipäivä ja silloin nautimme ChocoSomnian minttusuklaata.

ChocoSomnian pieni suklaapuoti löytyy osoitteesta Mannenkatu 2 C, 90130 Oulu, samassa talossa on Ravintola Tuba ja viereissä talossa Ravintola Rauhala. Kannattaa ehdottomasti käydä suklaaostoksilla!

 

2 Replies to “ChocoSomnian suklaaparatiisi”

    1. Kaakaopavut tosiaan tulee kaukaa mutta onneksi meillä on lähellä oma pieni suklaapuoti! Käy ihmeessä suklaaostoksilla ChocoSomniassa jos et ole vielä käynyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.