Terveiset Roomasta!

Oli niin kiva palata taas Roomaan ja kokea ensimmäisen kerran Rooman talvi. Edellinen matka sinne oli puoli vuotta sitten elokuussa. Silloin lämpötila oli + 35 astetta koko kahden viikon ajan, sitä en halunnut kokea uudestaan. Tammikuu on  kylmin kuukausi ja silloin siellä on vähiten turisteja. Aamut ja illat oli välillä viileitä. Muutamana aamuna lämpötila oli vain muutaman asteen plussalla, loppulomasta kuitenkin reilusti yli 10 astetta. Iltapäivällä lämpöä oli ihan niin kuin meillä kesällä 15-18 astetta. Ihan houkuttelevat syyt matkustaa sinne tammi-helmikuun vaihteessa. Voittaa ainakin kotiolot, hurjat pakkaset, hirmumyrskyt ja lumimyräkät.  Toki tärkein syy matkustaa sinne oli tavata 7 kk:n ikäinen lapsenlapsemme ja hänen vanhemmat!

Kiva matkustaa kaupunkiin missä on ikioma opas joka on järjestänyt meille hienon ohjelman paikkoihin missä emme vielä olleet käyneet Roomassa. Joka päivälle joku kohde, kaikessa mukana myös pieni roomalainen.  Kerron tässä näin aluksi muutaman elämyksen.

Ensimmäinen kohde oli Neron muinainen palatsi. Nero oli virkaan astuessaan Rooman kaikkien aikojen nuorin keisari, vain 17-vuotias. Hän hallitsi 14 vuotta vuosina 54-68. Neron hallituskauden alku oli menestyksellinen, mutta viimeisinä vuosina hänestä tuli taiteeseen uppoutunut tyranni. Keisarille epäsopivan käyttäytymisen seurauksena Rooman yläluokka kääntyi Neroa vastaan. Syrjäytetty keisari joutui surmaamaan itsensä. Nero oli Juliusten-Claudiusten hallitsijasuvun viimeinen keisari.

Nero oli niin vihattu että hänen kuolemansa jälkeen vastustajat yrittivät hävittää kaikki jäljet keisarista. Mahtavia rakennuksia revittiin maan tasalle ja Neron patsaita tuhottiin. Silti Roomassa voi yhä nähdä viitteitä kuuluisasta hallitsijasta.

Nero rakennutti valtavia rakennuksia ja patsaita itsensä kunniaksi. Erityisen vaikuttava oli Domus Aurea palatsi. Sinne Nero pystytti 35 metriä korkean kultaisen itseään kuvaavan patsaan. Domus Aurea (kultainen talo) on Neron Rooman keskustaan rakennuttama yksityispalatsi hänen pakkolunastamille maille. Kaksikerroksisessa päätalossa oli ainakin 140 huonetta. Palatsi oli arkkitehtorinen mestariteos, sillä siellä oli mm. seinästä virtaava sisävesiputous, pyörivä huone ja sivuun kääntyvä katto. Palatsi hylättiin heti keisarin kuoltua. Palatsin alueella oli keinotekoinen järvi jonka paikalle myöhemmin rakennettiin Colosseum.

Turvallisuussyistä palatsi on ollut suljettuna vuodesta 2007 lähtien. Se avattiin taas yleisölle lokakuussa 2018 viikonloppuisin opastetuilla kierroksilla. Viikolla siellä tehdään restaurointitöitä. Ja tekemistä riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.

Seuraava uusi kohde meille oli San Giovanni in Laterano, lyhyemmin Lateraanikirkko. Sitä kutsutaan ”maailman kaikkien kirkkojen äidiksi”. Se on yksi Rooman neljästä suuresta patriarkaalisesta eli varhaiskristillisestä basilikasta. Se on niistä vanhin ja korkea-arvoisin. Vuoteen 1870 saakka kaikki paavit kruunattiin Lateraanikirkossa. Lateranien ylimyssuku oli omistanut Neron aikoihin saakka nykyisen San Giovannin paikalla olleen palatsin. Neron aikana palatsi siirtyi keisarin omistukseen. Keisari Konstantinus Suuren aikana palatsi siirtyi kirkon omistukseen.

Useimmat turistit eivät ole tietoisia San Giovannin basilikasta Rooman toisella puolella Vatikaanista. Monet ovat yllättyneitä siitä että tämä basilika on kaikkien muiden roomalaisten katolisen kirkon kirkkojen yläpuolella jopa Vatikaanin  Pyhän Pietarin basilikan yläpuolella.

Via Corsolla sijaitseva Palazzo Doria-Pamphilj on Rooman suurin yksityisomistuksessa oleva palatsi. Sinne on kerätty mittavat taidekokoelmat useamman vuosisadan aikana. Meille oli ostettu sinne liput. Lipun hintaan sisältyi esittelykierros (osaan palatsista) ja konsertti monista tutuista ooppera-aarioista. Todella hieno ilta, kiitos siitä!

Pääasiassa kävelimme  joka paikkaan, muutaman kerran käytimme bussia ja vain kaksi kertaa taksia. Kävellessä näkee niin paljon enemmän. Vaikka oli talvi niin kaupunki näytti vihreältä.  Isoissa puistoissa oli kiva kävellä. Oli kiva käydä torilla. Aamupäivisin kävimme juomassa cappuccinot ja syömässä croissantit pienissä idyllisissä kahviloissa.  Aika monta ihanaa pizzaakin sain syödä ja muita italian herkkuja.  Seuraavaa Rooman matkaa jo odottelen, on ikävä!

 

 

4 Replies to “Terveiset Roomasta!”

  1. Hei, olipa mukavaa luettavaa. Tuli paljon uutta tietoa ja sujuvasti kerrottuna. Samaa mieltä sinun kanssa että meidän paikalliset oppaat antavat kaupungeista niin paljon enemmän kun että yksin kiertäisi paikkoja 😊. Olen aikaisemminkin lukenut sinun blogiasi ja todennut että kirjoitat mukavasti ja sujuvasti

  2. Kyllä aamukahvilla vierähti taas tovi, kun luin Rooman päivistäsi.
    Upeat palatsi kierrokset saavat hengen salpautumaan.
    Ehkä joku päivä teen saman matkan historiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.