Maalainen Helsingissä

Koko päiväksi on luvattu sadetta, sitä tässä odotellaan. Sade tarkoittaa sitä, että märkiä mustikoita ei ole kiva poimia eikä sateella golfaaminenkaan oikein houkuttele. Nyt siis on hyvä syy kirjoittaa pitkästä aikaa postaus blogiini. Kesä mennyt hurjaa vauhtia, kovasti on ohjelmaa ollut, kiva niin!

Minulla on ollut ilo käydä täältä mökiltä pari kertaa muutaman viikon sisällä Helsingissä. Helsinki on hieno kesäkaupunki. Kiirehän siellä kyllä koko ajan on. Kun täältä 600 km:n päästä sinne lentää niin tuntuu, että halua nähdä ja kokea mahdollisimman paljon.  Toisen reissun yksi tärkeimmistä asioista oli ostaa koulureppu ekaluokkalaiselle. Unelmarepun metsästykseen sitten menikin puoli päivää. Välillä näytti pahalta mutta onneksi mieleinen reppu vihdoin löytyi. Minun ensimmäinen koulureppu ostettiin vuosikymmeniä sitten Stockmannilta. Olin ajatellut, että sieltä se reppu nyt löytyy myös lapsenlapselleni. Ei se löytynyt, löytyi vasta ehkä kahdeksannesta kaupasta!

Meillä oli monipuolinen viikko-ohjelma. Museoita, golfia, shoppailua, ravintolalounaita ja tietysti piilosta ja muita leikkejä. Onneksi lapset tykkäävät käydä museoissa.

Helsingin ytimessä avattiin elokuussa 2018 uusi arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen yksityinen taidemuseo. Amos Rex  on taiteen ja kaupunkikulttuurin kohtaamispaikka. Se koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhasta vuonna 1936 rakennetusta Lasipalatsista ja elokuvateatteri Bio Rexistä, sekä Lasipalatsin aukiolla näyttelytilan kattona kumpuilevasta tapahtuma-aukiosta.

Amos Rexin näyttelyohjelma koostuu uusimmasta usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisista kulttuureista.

Ars Fennica näyttely esittelee Suomen arvostetuimman taidepalkinnon Ars Fennican vuoden 2019 ehdokkaiden teoksia. Ehdokkaat ovat Petri Ala-Maunus (Suomi), Miriam Bäckström (Ruotsi), Ragnar Kjartansson (Islanti), Aurora Reinhard (Suomi) sekä Egill Saebjörnsson (Islanti). Voit äänestää siellä omaa suosikkiasi. Näyttely on esillä 8.9.2019 saakka. Kerrassaan upea paikka taiteelle.

Ateneumissa Suomen Taiteen Tarina näyttelyn olen kyllä nähnyt jo useita kertoja, mutta aina sieltä löytyy jotain uutta ja kiehtovaa. Kokoelmanäyttely esittää maan rakastetuimmat klassikot uudessa valossa. Se nostaa esiin myös uusia teoksia. Aion mennä sinne vielä monta kertaa. Näyttely on esillä 31.12.2020 saakka.

Hiljainen Kauneus näyttelyssä Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon. Näyttely esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta 16.10.2019 saakka.

Ateneumin tulevista näyttelyistä kiinnostaisi kovasti Sata Vuotta Ystävyyttä näyttely. Vuosisadan 1919-2019 aikana Ateneumin ystävät ovat lahjoittaneet Ateneumille yli 130 taideteosta. Niistä valitut teokset on esillä 15.8.2019-6.10.2019.   Myös toinen huippu näyttely Maailmalta Löysin Itseni 15.11.2019-26.1.2020 kiinnostaa. Helene Schjerbeckin  kyseinen näyttely nähdään Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa heinäkuusta lokakuuhun 2019. Näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britaniassa.

Oodi on Helsingin uusi keskuskirjasto ja kaupunkilaisten elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla. Oodi on todella huomiota herättävä rakennus lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen.  Kolmikerroksiseen kirjastoon syntyi kolme tilaa. Alakerta on kohtaamispaikka, joka viestii tiedonhankinnasta ja avoimuudesta. Keskikerrokseen rakennettiin työtilat, rauha ja yksityisyys. Kolmanteen kerrokseen syntyi Kirjataivas, joka houkuttelee lainaamaan ja lukemaan. Oodi teki Helsingistä paremman ja kauniimman kaupungin. Siellä oli muuten maittava lounas. Helsingin hintoihin verrattuna vielä varsin edullinen 8,50 e.

Herkkuhetki koettiin Vanhalla Ylioppilastalolla Magnum Helsinki jäätelöbaarissa. Sinnehän piti ihan jonottaa vajaa puoli tuntia. Siellä sai viiden euron hintaan valita Magnumiinsa kolmesta eri suklaakuorrutteesta ja kolme eri  päällystettä. Päällysteitä oli valittavana 20 erilaista minivaahtokarkeista kultahippuihin. Oli kyllä huikea makuelämys, kesän paras jäätelöherkku!

Vielä muutama mainitsemisen arvoinen ravintolakokemus Kuusi Palaa ja Pizzeria Via Tribunali. Mielestäni Tribunali on Helsingin paras pizzaravintola. Sinnekin pitää aina jonottaa, mutta se kannattaa. Sieltä saa aitoa napolilaista pizzaa avotuliuunissa valmistettuna. Pizza oli taas kerran ihan taivaallisen hyvää.

Helsingin tuorein ravintolatulokas Kuusi Palaa yllätti positiivisesti. Ravintola on remontoidun Marski-hotellin ravintola. Sisutus oli ilo silmälle ja palvelu oli todella huomaavaista. Ravintolan nimi Kuusi Palaa on hauska sanaleikki ja tarkoittaa yhdeksää eri asiaa suomenkielellä.  Hatunnosto suomenkielelle ja sen rikkaudelle. Lounaalla emme cocktaileja nauttineet. Cocktailien nimet vaan oli niin hauskoja. Listalta löytyy Mummonkurkku, Vadelmavene, Kotipihlaja, Mustikkametsä ja Marskin muuli.

Kiitos Helsinki! Syksyllä taas palaan sinne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.