Tykkäys kierrätykselle, Berrylle ja Emilialle

Olen useamman vuoden harrastanut konmarittamista. Omasta mielestäni aika innokkaasti mutta muu perhe voi olla sitä mieltä, että en tarpeeksi innokkaasti. Tavaraa on edelleen liikaa, myönnetään, myönnetään. Mutta harrastus jatkuu…

Olen lukenut kaksi Marie Kondon kirjoista, Siivouksen elämän mullistava taika ja Iloa säkenöivä järjestys. Marie Kondo on japanilainen järjestelyasiantuntija ja kirjailija. Hän perusti kodinjärjestelyn konsultointiyrityksensä  19-vuotiaana. Time-lehti valitsi hänet 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalleen vuonna 2015.

Olen toteuttanut kierrättämistä jo ennen kyseisten kirjojen ilmestymistä 2015 ja 2016. Luettuani kirjat sain ihan uutta potkua järjestyksen ja kierrättämisen maailmaan. Hauskin ja käyttökelpoisin Kondon periaatteista on mielestäni se, että kotiaan järjestelevä ihminen kysyy itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa?” Jos niin ei ole, hänen tulee luopua esineestä. Näin helppoa se on, toimii!!! No, pystyviikkaustakin kokeilin hetken, mutta se oli hankalaa, ei säkenöinyt yhtään.

Astioita meillä on vieläkin ihan liikaa. Niistä on ollut yllättävän vaikea luopua. Monet astiat tuottavat iloa vaikkei niitä käyttäisikään. Hankalaa! Astioita olemme kyllä vuosien varrella myyneet Antiikki- ja vanhojentavaroiden liikkeisiin.  Olen myös myynyt astioita kirpputoreilla. Se vaan on aika työlästä. Joka päivä pitää käydä pöytää järjestelemässä. Harmillista on, että siellä on mennyt tavaroita rikki ja varastettukin.

Kirjojen kierrättämisen hoitaa meillä kiitettävästi puoliso. Hän on sitä tehnyt jo vuosia. Aikanaan kirjoista vielä vähän maksettiin, nyt kauppias valittelee ettei kirjoja enää juuri kukaan osta.  Edellisessä kodissa kirjoja oli kaikissa huoneissa ja niitä oli paljon.   Kirjoista luopuminenkin voi olla yhtä vaikeaa kuin astioista luopuminen. Tuskasta huolimatta kirjoja on myyty antikvariaatteihin kiitettävästi.

Vaatteet ja kengät ovat olleet vaikea kohderyhmä. Pakko myöntää, että minulla on paljon vaatteita ja paljon kenkiä. Vuosien varrella olen  monesta luopunut ja niitä on viety SPR:n Konttiin ja UFF:n kierrätyspisteisiin. Vähän olen myynyt kirpputoreilla, vähän huonolla menestyksellä, siellä kun vaatteet pitäisi myydä muutamalla eurolla.

Vaatteiden kierrätyksessä alkoi ihan uusia elämä kun Oulussa Berry Fashion -liike aloitti viime marraskuussa muodikkaiden, sesongin mukaisten, puhtaiden ja lähes uudenveroisten vaatteiden, kenkien ja asusteiden myynnin.

Jos sinun kaappeihin on kertynyt käyttämättömiä vaatteita tai asusteita voit viedä ne myyntiin Berryyn. Minulle sellaisia oli kertynyt!!! Tammikuussa aloitin innoissani vaatehuoneeni perusteellisen   tyhjennyksen ja kriittisen tarkastelun. Oli todella helpottavaa, kun tiesi, että nyt vaatteille oli paikka mistä vaate voisi saada uuden kodin.

Myynti toimii myyntitili-periaatteella. Sinä voit ilmoittaa paljonko haluat rahaa itsellesi per tuote. Minä olen luottanut Merjan ammattitaitoon, hän on saanut vapaasti hinnoitella minun vaatteet. Myyntiaika on 2 kk. Ensimmäistä tiliä odotellen.

Tällaiselle liikkeelle oli selvästi tarve. Sen suosio oli heti alusta lähtien niin suuri, että liike muutti helmikuussa isompiin tiloihin  samalla kadulla. Berry löytyy osoitteesta Pakkahuoneenkatu 17. Kiitos Merja hienosta liikeideasta!

Vaatehuoneeni uumenista tein yllättävän löydön, ison muovilaatikollisen kankaita. Minä  joka en omista ompelukonetta enkä osaa ommella, omistin silti laatikollisen kankaita. Olin todellakin valmis luopumaan niistä. Osa oli vähän aika käytössä olleita Marimekon verhoja ja pöytäliinoja. Osa kankaista oli ihan käyttämättömiä. Niin sitten laitoin viestin huippu kädentaitajalle Emilialle. Hän kutoo hetkessä upeita villasukkia, ompelee vaatteet kolmelle tyttärelle ja kutoo kauniita mattoja kangaspuilla. Emilia hallitsee kaikki käsityömaailman ihmeet ja ihanuudet. Hän on tänä vuonna perustanut verkkokaupan ja myy siellä mm. patalappuja kierrätysmateriaaleista. Ilokseni hän oli valmis vastaanottamaan minun kangaskätkön. Me teimme vaihtokaupat, minä sain hänen tekemiä ihania vohvelikangaspyyhkeitä. KiitosEmilia! Verkkokaupan osoite on: www.anniemilia.com.

Viime vuonna taloudestamme poistui 362 tavaraa. Suurin osa meni SPR:n Konttiin, osan lahjoitin kirpputorille joka harjoittaa hyväntekeväisyyttä ja asukastuvalle, kirpputorilla möin 64 tavaraa ja joitakin käyttökelvottomia tavaroita päätyi roskiin. Ostettuja tavaroita en laskenut. Nyt olen ostolakossa.

 

Vaikka kuinka yrittää olla ostamatta mitään niin ei se ihan 100 %:sti onnistu. Kun nyt tein tuon vaatehuoneeni perusteellisen ”puhdistuksen” niin palkitsin itseni ostamalla sinne uusia mustia säilytyslaatikoita ja koreja.

Kierrätys jatkukoon…

2 Replies to “Tykkäys kierrätykselle, Berrylle ja Emilialle”

  1. Hienoa toimintaa laittaa tarpeettomat kiertoon. Tiedoksi Rautatienkadun antikvariaatti maksaa kovaksntisista kirjoista,pokkareita ottaa vaihtoon (kahdella pokkarilla saat yhden)

    1. Tykkään tosiaan kierrättämisestä, se tuo iloa elämään! Tuo kyseinen antikvariaatti on meille tuttu liike, se on tällä hetkellä ainut kaupungissa oleva antikvariaatti. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.