Marraskuun hyvät ja huonot keittiöuutiset

Pari viimeistä päivää tai oikeastaan kai pari viikkoa on ollut niin, niin harmaata ja synkkää, kun ikkunasta katsoo ulos. Mutta tänään kaikki on toisin. Jo aamu oli huikean kaunis! Siitä sai heti ylimääräistä energiaa tulevaan päivään. Suunnitelmat meni uusiksi.

Päätin lähteä meidän Väinö koiran kanssa hiihtämään. Se olikin jo neljäs hiihtolenkki alkavalle talvelle vaikka eletään vasta marraskuuta. En ole koskaan aikaisemmin aloittanut hiihtokautta näin aikaisin, ehkä joskus lapsena. Aikuisiällä monta talvea on jäänyt väliin etten ole hiihtänyt ollenkaan. Olen kyllä aina tykännyt hiihtämisestä enemmän kuin laskettelusta.  Nyt nautin hiihtämisestä yksin omien ajatusten kanssa täysillä! Eilen ja yön aikana oli satanut lunta. Siksi oli aivan erityisen ihanaa hiihtää omilla laduilla täydellisessä hiljaisuudessa puhtailla valkoisilla hangilla. Bonuksena auringon läsnäolo.

Jouluun on aikaa vajaa kuukausi. Normaalisti jouluvalmistelut olisi täydessä vauhdissa tälle jouluihmiselle. Koska vietämme tulevan joulun Italiassa niin nyt tekemistä on aika vähän. Toki olen jo joulukortit kirjoittanut, muutaman paketin paketoinut ja glögit keittänyt.  Mutta nyt on ollut aikaa kokeilla muutamia uusia juttuja keittiössä.

Ostin Rekosta innoissani ison määrä tuoretta lehtikaalia. Se kun on tunnetusti niin terveellistä.  Lehtikaali on voimakkaanmakuista. Sitä voi käyttää keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin.  Siinä on paljon rautaa, C-vitamiinia, K-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia ja proteiinia. Sehän on kevyttä joten ostos näytti kotona lehtikaalivuorelta. Mietin mitä ihmettä siitä tekisin?

 

Nyt olen pari viikkoa lisäillyt sitä illan voimajuomiin, aamusmootheihin ja salaatteihin. Uutena ruokana kokeilin sitä pastakastikkeeksi. Se ei kyllä päässyt jatkoon. Kuten olen useasti kertonut, että minulla on tapana soveltaa reseptejä. Nyt tuli mieleen, että pitäisikö joskus tehdä joku ruoka ihan reseptin mukaisesti? Tulisiko siitä sittenkin parempi? Saatan harkita. Joka tapauksessa lehtikaalipasta ei ollut meidän suosikki ruokaa.

No, sitten kokeilin seuraavaksi lehtikaalisipsejä. Tosi helppo juttu toteuttaa. Et tarvitse muuta kuin lehtikaalin paloja, suolaa ja oliiviöljyä. Niistä sitten tulikin ihan älyttömän hyviä ! Tein niitä täyden pellillisen.  Suurimman osan söin yksin ja annoin kaverillekin. Loput lisäilin aamu- ja iltajuomiin ja salaatteihin. Seuraavana päivänä tein sipseistä innostuneena porkkanasipsejä. Ne eivät olleet ollenkaan niin hyviä kuin lehtikaalisipsit.

Leipää ja sämpylöitä leivon muutaman kerran kuukaudessa. Saaristolaisleipä on suosikkileipäni. Pataleipäkin on hyvä ja helppo vaihtoehto. Sämpylöitä tulee tehtyä mökillä, varsinkin silloin, kun leipä on loppumassa. Kauppaa ei ole lähellä eikä lähin kauppa ole auki kellon ympäri.  Kuivahiivaa täytyy olla aina kaapissa!

Ystäväni kehui miten helppoa on leipoa yönyli sämpylöitä Sikke Sumarin ohjeella. Se kuulosti kokeilemisen arvoiselta. Taikina tehdään illalla valmiiksi jääkaappiin ja sämpylät paistetaan aamulla ilman kohottamisia.  Nyt kun päätin niitä tällä viikolla kokeilla täällä mökillä niin eihän minulla sitten ollutkaan tarvittavia jauhoja. Sorry Sikke, jouduin taas soveltamaan. Eli ei ollut ruisjauhoja, kotona niitä olisi ollut monta kiloa. Onneksi täältä löytyi monenlaisia muita jauhoja. Itsekin yllätyin, kun löysin kaapin kätköstä vähän karkeita ruisleseitä. Parasta ennen päivämäärä kyllä oli 30.3.2019 mutta annoin niille nyt mahdollisuuden. Sämpylöistä tuli rapeakuorisia ja herkullisia. Ehdottomasti jatkoon!

Ostimme vuosia kokonaisen poron syksyisin pakastearkkuun. Nyt kun tytöt ovat muuttaneet pois kotoa maailmalle, ostamme puolikkaan poron. Tänään sitten tein ensimmäisen poronkäristyksen tämän vuoden vasasta.

Poronkäristystä olen tehnyt jo muutaman vuosikymmenen perinteisellä ohjeella. Se on kyllä hyvää! Tänään minuun sitten iski joku ihme halu kokeilla sitä jollain uudella twistillä. Nyt minulla oli eka kerran käytössä itse tehty lihaliemi. Eka kerran kuullotin lihan kanssa luomusipulia.  Ja lopuksi lisäsin aurajuustoa uutta makua antamaan. Voi että siitä tuli niin hyvää, että aion tehdä samat jutut jatkossakin.

Niin ja olinhan minä aamulla ennen hiihtolenkkiä tehnyt eka kerran Coleslawta jääkaappiin tekeytymään. Olihan sekin ihan ok, vaikka meillä ei ollut jääkaapissa sellerin varsia eikä lehtipersiljaa. Korvasin ne sillä lehtikaalilla!

Tässä oli kooste marraskuun kokeiluista.

Ihanaa joulunodotusta kaikille!

 

 

2 Replies to “Marraskuun hyvät ja huonot keittiöuutiset”

  1. Kiva lukea blogiasi! Olet tarmokas nainen, arvostan kovasti!
    Lisäksi kirjoittamasi teksti on hyvää suomen kieltä, sillä se on tärkeää minulle, joka haaveilin äidinkielen opettajan ammatista aikoinaan. Onneksi sain miniäkseni äidinkielen opettajan ja siitä olen onnellinen!

    1. Kiitos Sirpa kommentistasi! Tykkään kirjoitella näitä juttuja ja ottaa valokuvia kaikista arkisista asioista. Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.